SULU BOYA 101
Herkese merhaba! Mazu Blog'a hoşgeldiniz, bu blogda sulu boya & dijital illüstrasyon teknikleri, profesyonel illüstratörlük ve kreatif bir iş yürütmeye dair detaylı ve dürüst yazılar paylaşıyor olacağım. Hazırsanız ilk yazımızla başlıyoruz: Suluboya malzemeleri!
Sulu boyaya seneler önce stresle baş edebilmek için başlayıp, öğrenme sürecinde onlarca yanlış ürün kullanmış biri olarak, doğru materyalleri bulmanız konusunda sizlere her zaman ulaşabileceğiniz, bir rehber hazırlamaya karar verdim. Sulu boyaya yeni başlayanların devam etmemesindeki en büyük sebeplerden biri, yanlış ürünler kullanıp, hayal ettikleri sonuçları görememek. Kaliteli ürünler ve iyi markalarla başlamak bu yüzden en doğrusu.
KAĞIT
İlk durağımız kağıt seçimi. Sulu boya, kullanırken bolca suya ihtiyaç duyan bir boya olduğu için, kullandığımız kağıtların suya iyi bir tepki vermesi gerekiyor. Kağıdın çok dalgalanmaması, pigmentleri canlı tutabilmesi ve boyanın tüm katmanları kuruyana kadar (suluboya genellikle üst üste katmanlar eklenerek kullanılır), dayanıklı bir şekilde kalması gerekiyor. Bu nedenle 300 gr ve üstündeki kağıtları tercih etmeliyiz.
Kağıdın kalınlığı dışında üretim tarzı da yaptığımız çizimleri etkileyen faktörlerden biri. Sanat malzemeleri satan mağazalarda "cold pressed", "hot pressed" ve "rough" seçenekleri bulunuyor. Biz şimdilik cold ve hot pressed'le ilerleyelim:
Cold pressed kağıtlar, yoğun dokulu oldukları için daha fazla su tutma kapasiteleri vardır. Bu nedenle bol suyla, tüm yüzeyi boyamayı gerektiren çizimlerde veya suluboyanın dokusunu görmek istediğiniz çizimlerde cold press daha iyi sonuçlar verir.
Hot pressed kağıtlar dokusuz kağıtlardır, kalınlıkları 300 gr olsa bile yoğun su kullanılan çizimlerde dalgalanırlar. O nedenle hot pressed'leri daha detaylı çizimler için tercih edebiliriz. Hot pressed aynı zamanda artline kalemler gibi ince detayları da daha iyi gösterir.
MARKALAR
Arches, Fabriano, Canson ve Vox'u önerebilirim, ayırdığınız bütçeye göre bu markalardan seçebilirsiniz.
FIRÇA
Sırada fırçalar var. Yeni başlayanlar için en iyi fırça seçiminin yuvarlak uçlu fırçalar olduğunu düşünüyorum. Yuvarlak uçlu fırçalarda, fırçayı kağıda bastırma oranını ayarlayarak, her türlü incelik-kalınlıkta çizimler yapabiliriz. Ben düz uçlu ve kedi dili uçlu fırçaları da kullanıyorum gerektiğinde, ama senelerce sadece yuvarlak uçlu kullandım.
Fırçaların formu dışında, sentetik - doğal kıllı fırça ayrımı da yapabiliriz. Doğal kıllı fırçalar daha fazla su tutmalarına rağmen, hayvan ürünü kullanmayı tercih etmediğim için her zaman sentetiklerden ilerliyorum ben.
MARKALAR
Pebeo, Südor ve Winsor & Newton önerebilirim. Ayrıca görseldeki Princeton fırçalardan da memnunum ben, fakat Türkiye'de yok şu an bu marka.
BOYA
Ve son durağa geldik; boya seçimi. Tabii ki de seçtiğimiz pigmentlerin kalitesi en az kağıt ve fırça seçimi kadar önemli, istediğiniz ekstra renkleri oluşturabilmeniz açısından da kritik. Boyalarda 2 farklı tür seçebilirsiniz; set ve tüp. Kişisel kullanım için (özellikle hobi seviyesinde) 12'li veya 24'lü set boyalar en mantıklısı diye düşünüyorum ama tüp boyalarla daha rahat eden sanatçılar da var. Ek bilgi: set boyalarda biten renklerinizi tekil olarak satın alıp, yenileyebilirsiniz.
MARKALAR
Yıllardır kendi kullandığım markalar: Van Gogh 12'li set, St. Petersburg 24'lü set (Sonnet) ve Winsor & Newton tüp boyalar.
Daha çook fazla ürün ve detay var ama ilk malzeme rehberi için şimdilik bu kadar bilgi yeter. Paylaştığım ürün ve linkleri hepsi kendi kullandıklarım. Bu linkler dışında İstanbul Kadıköy'de yaşayanlar için Anka Sanat, Güven Sanat ve Art Sanatsal dükkanlarını önerebilirim, şahsen ben ellerime seçerek sanat malzemesi almayı çok seviyorum :)
Birlikte illüstrasyon dünyasına dalmaya devam edeceğiz, bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Commentaires