TEMEL SULU BOYA TEKNİKLERİ
Herkese merhaba!
Bu yazıda sulu boyaya başlarken öğrenilmesi gereken, en temel tekniklere giriş yapıyoruz: Wet-on-wet & wet-on-dry!
Farklı dokular ve yüzeyler yaratmak için kullanılan bu iki yönteme hakim olmak, benzersiz çizimler yaratma özgürlüğü sağlayıp, sulu boya yolculuğunuzu çok daha keyifli bir hale getirecek.
Peki wet-on-wet'le wet-on-dry arasındaki fark nedir? En kısa şekilde özetleyecek olursam:
"Wet-on-wet" tekniğinde fırça, ıslak kağıda veya henüz kurumamış ıslak boyalı bir yüzeye uygulanır.
"Wet-on-dry" tekniğinde ise fırça, kuru bir kağıda veya tamamen kurumuş boyalı bir yüzeye uygulanır.
Wet-on-wet tarzı çizimlerle yumuşak formlar, karmaşık rastgele dokular ve sulu boyaya özgü renk geçişleri yaratabilirsiniz. Wet-on-dry ise daha fazla detay, daha keskin kenarlar ve iyi tanımlanmış şekiller elde etmenizi sağlar.
Sulu boyaya yeni başlayanların çoğunun ilk yöneldiği teknik wet-on-dry olsa da temel tekniklerin ikisine birden alışmak, avantajlarını öğrenmek ve çizimlerde uygulamak sulu boyayı çok daha keyifli ve rahat bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.
Bu sebeple, ben de bu yazıda her iki teknik tarafından sunulan olanakları keşfetmeniz için bazı ipuçları ve tavsiyeler sunmak istiyorum.
Bu iki tekniği tam olarak anlamak için suyun özelliklerini ve davranışını düşünmek yararlı olabilir. Suyun özelliklerini hızlıca anlamak, boya akışını nasıl kontrol edebileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir egzersiz yapalım mı?
Suluboyaya batırılmış bir fırçayı, hem kuru hem de ıslak bir kağıda değdirmeyi karşılaştıralım:
Sulu boya, kuru kağıt üzerinde sabit ve sınırlı bir yüzeyde kalır. Boya, fırçayla sürüklenmedikçe akış yapmaz. Fırçayla yüzey alanını genişletebiliriz, ancak boyanmış alan fırça ile tanımladığınız şekilde kalır. Wet-on-dry çalıştığımızda elde edilen budur.
Islak kağıt üzerindeki boya damlası ise, suyun kendisi tarafından hareket ettirilir -pigment suyla birleşir ve kağıt yüzeyinin üzerinde akar. Fırçayla müdahele edilmese de ıslak yüzey içerisinde kendiliğinden yayılır. Wet-on-wet tekniği kullanığımızda da olan budur.
Wet-on-wet ve wet-on-dry genellikle birlikte kullanılır, bu iki tekniği sulu boyanın birbirini tamamlayan iki yarısı olarak düşünebilirsiniz.
Wet-on-wet & wet-on-dry için uygulama ipuçları
Wet-on-wet tekniği için uyguladığınız yüzeyin tamamen ıslak olmasına dikat edin.
Wet-on-dry tekniği için ise uyguladığınız yüzeyin tamamen kuru olmasına dikkat edin. Nemli kalmış, tam kurumamış alanlarda wet-on-dry tekniğindeki keskin çizgileri ve formları yaratmak mümkün olmayacaktır.
Çizim yapacağınız yüzey alanını önden hesaba katarak, uygun boyutlu bir fırça ile çizime başlamak çok önemli. Çok küçük fırçalar, hızla kuruyan sulu boya yüzeylere yetersiz gelecek, düzensiz kuruma dokuları oluşturacaktır. Çok büyük fırçalar ise, fazla su ve boya tutabildikleri için, kağıtta havuzlar yaratacaktır.
Tüm bu bilgilerin kulağa karmaşık ve göz korkutucu geldiğini biliyorum (örneğin ben wet-on-wet'i uzun süre çözememiştim) ama eliniz fırçaya, boyaya alıştıkça ve kas hafızanız geliştikçe kendinizi büyük bir hızla geliştireceğinize emin olabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Beliz
Comments